DogHIIT™

Olen jo pitkään käyttänyt HIITiä (high intensity interval training, jos termi olisi jollekin vieras) yhtenä treenimuotona, yleensä salilla, kahvakuulilla, kehonpainolla ja vähän levytankoliikkeilläkin.

Joskus nuorempana sana ”intervalli” yhdistettynä ”treeniin” tarkoitti vain ja ainoastaan juoksemista. Vaan enpä ole juuri sprinttaillut viime vuosi…ööö…kymmeninä. Ok, pallopeleissä tulee liikuttua vikkelään, samoin lähiölätkähöntsäilyssä luistimilla. Mutta varsinaiset HIITit ovat olleet ohjelmistossa vain salilla, tai mökillä ”mökkisalilla” ulkoilmassa. Luulen että sama pätee moniin muihinkin kunnostaan huolehtiviin: Salilla käydään ja lenkkeillään, mutta ei vedetä juuri koskaan juosten ”niin paljon kuin irtoaa”.

img_4053-1
DogHIITin starttiviivalla.

Perheeseen tuli stabyhoun-koiranpentu Mila viime syksynä ja minulle on tullut tavaksi tehdä reilu kävelylenkki koiran kanssa joka aamu. Pennun kasvaessa ja kevään edetessä lenkit kestävät jo tunnin – kuudelta ulos ja seitsemältä takaisin sisälle puuronkeittoon.

Video: Joo…todellista sprinttausta. Eli vähän ripeämmäksi juoksuksi homma menee ensimmäisten pyrähdysten jälkeen. Mutta pulssi nousee ja sitähän tässä haetaan. Tuossa sentään mennään ylämäkeen (seli-seli ;-))

Mila on oppinut kulkemaan vapaana ja pysymään lähettyvillä, ei tietysti voi olla vapaana kuitenkaan ihan missä vaan. Tämän ansiosta kävelyt eivät ole sellaista roikkumista talutushihnassa, kun koira nuuskii mitä milloinkin, vaan päästään oikeasti etenemään. Isäntä kävelee eteenpäin ja koira vetää siksakkia tiellä ja sen reunoilla.

Keksinpä sitten eräänä aamuna, että voisi hyvinkin yhdistää kaksi asiaa – koiran ulkoilutuksen ja juoksuintervallit. Annoin omassa liikuntakirjanpidossani hommalle nimen ”DogHIIT”. Resepti on tällainen:

  1. Herätys 06:00, koiralle ruokaa ja itselle verkkarit päälle
  2. Kävellään n. 1…1,5 km koiran kanssa, koira saa tehdä aamubisnekset rauhassa
  3. Turvallisella alueella (meillä on siis sellainen lähellä kotia) koira vapaaksi hihnasta ja sprinttailu voi alkaa. Ko. alueella kyllä on lenkkeilijöitä paljonkin, mutta yleensä ei ketään noin aikaisin aamulla.
  4. Juostaan 8-12 reipasta intervallia, kestona sellainen 30…60 sek. Fiiliksen mukaan enemmän tai vähemmän. Ei ole niin tarkkaa. Ja koira tykkää! Juoksee vierellä tai edessä mukana ja on innoissaan.
  5. Kävellään takaisin kotiin. Aamupuuro kiehumaan.

Koiran kannalta luulen että tällainen yhdessäkuntoilun muoto on parempi kuin hölkkääminen (jota pennun kanssa ei pidä tehdä ollenkaan pitempiä matkoja). Koirahan luontaisesti ottaa tuollaisia intervallikiihdytyksiä milloin mistäkin syystä.

Isäntä saa vastaavasti hiukan (tai paljonkin) kävelyä kovemman treenin vähän kuin puoli-ilmaiseksi. Aamulenkin teho nousee ja ymmärtääkseni jo ihan muutamallakin pyrähdyksellä elimistö saadaan ”hyvään” tilaan jo heti aamusta.

Keski-ikäiselle isännälle juokseminen ”kovaa” on varmaan silloin tällöin tehtynä hyvästä. Ihmisen luontaista toimintaa on aina ollut juosta välillä niin paljon kuin koivista irtoaa, joko pakoon tai saaliin (tai vastakkaisen sukupuolen…) perässä. Nykyihmiseltä tuo vaan tahtoo jäädä pois ohjelmistosta. Sopivasti (pari-max kolme kertaa viikossa) annosteltuna voisi kuvitella, että tämä DogHIIT edistää siis terveyttä/säilyttää liikuntakykyä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s