Walking is the new cool?

Kävely tehokasta kuntoilua? Juu ei ole. Paitsi jos olet vanhus, umpirapakunnossa tai toipumassa vakavasta sairaudesta. Näin olen ajatellut vuosikausia. Vaan nyt on mieli muuttunut.

Koiran tultua perheeseen päivittäiset kävelymääräni ovat nousseet radikaalisti – käytännössä 10+ km tulee joka päivä mittariin, mikäli Apple Watchia on syytä uskominen. Ja miksei olisi, kun lähes jokaisena aamuna kävelen vajaa 5 km lenkin koiran kanssa jo ennen aamupalaa.

IMG_4194
Aamukävelyllä koiran kanssa. Mitään sykeliikuntaa tämä ei kyllä ole 🙂

Kuukausitasolla kävelyä on tullut viime aikoina noin 400 km (!), kas kun viikonloppuaamuina tulee käveltyä vielä vähän pitempään kuin arkisin koiran kanssa. Osa noista kilometreistä on tietysti normaalia arkiaktiivisuutta. Tieto on peräisin Apple Watchin/iPhonen jatkuvasti tekemästä askelmittauksesta ja pitempien kävelyjen tarkemmasta tallennuksesta.

image
Digitekniikka tallentaa ihan pyytämättäkin päivittäiset kävelyt. Tässä tilastoa viime ajoilta, pystyakselilla siis kilometrit ja jokainen punainen viiva edustaa yhtä päivää.

Treenaan (salilla ym.) periaatteessa samaan tapaan tällä hetkellä, kuin olen treenannut jo jokusen vuoden +/- juuri nämä kävelyt. Peruspunttien lisäksi HIITiä ja cardiota ja circuittia ja niin edelleen. Ruokavalion osalta olen ollut melkoisen tarkka kuluneen kevään aikana, mutta en mitenkään ainutlaatuisen tarkka verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Mutta. Minusta on lähtenyt kilokaupalla läskiä ts. rasva on palanut pois ihan uudella tavalla. Ja nimenomaan rasva, sen kertoo peili sekä se, että suurin piirtein samat raudat nousevat salilla kuin puoli vuotta aiemmin. Farkkujen tuumakoko on koko aikuisiän alhaisin ja vuosia käytetyt vyöt ovat jääneet liian pitkiksi – lisäreikiä tarvitaan.

”Mutta rakas nautaeläin Tapsa, kävelyn hyödyllisyydestä on tehty tutkimusta ja kirjoitettu artikkeleita vaikka kuinka paljon ja kauan”
”Joo mutkun ne on ihan kuitenkin vaan koskeneet vanhuksia ja sairaita eiks niin mitä?”

Kai se on pakko ruveta uskomaan. Kävely on oikeasti todella hyvästä keski-ikäiselle miehelle, vaikka siitä puuttuu kaikki kovempaa treeniä ympäröivä seksikkyys.

Googlaamalla aiheesta löytyy tarinaakin, esim. tällaista ihan arvostetuilta tahoilta. Tosin ei ole ihan helppo löytää juttua siitä, mitä ja millaista hyötyä kävelystä on jo valmiiksi hyvässä kunnossa olevalle. Mutta tuon voin nyt vihdoin uskoa ihan omaan kokemukseen perustuen. Hmm…bodaussaitti T-Nationiltakin löytyi tämä juttu. Allekirjoitan kutakuinkin kaiken, mitä kirjoittavat.

Ja aamukävelystä tulee ihan uskomattoman hyvä fiilis ja startti päivään. Huono sää? Ruotsalaisten sanonta ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” on aika hyvin sanottu. Kuorivaatteita saa kaupasta.

IMG_4154
Bonuksena kuntovaikutusten lisäksi: Silmä ja hermo lepää, ajatus kulkee. Stressitaso ei yleensä nouse kävelylenkillä, vaan laskee!

Takaisin omakohtaisiin kokemuksiin. Eli ei tässä vielä kaikki…

Koko talven kuntoiluohjelmassa on ollut salia (jonkin verran myös intervallia, supersarjoja ja sen sellaista) ja siis valtavasti kävelyä, koiran kanssa. Ja toukokuun aikana keksin ”DogHIITin”, josta kirjoitin toisessa jutussa. En juossut vuodenvaihteen jälkeen kertaakaan perinteistä lenkkiä. Pari päivää sitten oli vihdoin kesäinen shortsikeli, ja päätinpä kokeilla. Odotin tuskaisentahmaista kokemusta.

Vaan kun toisin kävi. Tuntui että juoksu sujui, ja meno tuntui oikeasti juoksulta eikä normaalilta hölköttelyltä. Digitekniikka vahvisti havainnon – olin mennyt kilometrikaupalla paikon melkein minuutin kovempaa per kilometri kuin normaaleilla juoksulenkeillä. Eikä tuntunut edes pahasti rasittavalta. Ainoa muutos treenaamisessa viime kuukausina on siis…kävelyn lisääntyminen?!? En nyt oikeasti ymmärrä tällaista siirtovaikutusta kävelystä juoksuun, mutkun…muutakaan selitystä en keksi.

”Tapsa hei, ei tossa sun vauhdissa ole mitään ihmeellistä, mun mummokin painelee kovempaa”
”Juu tuttu juttu, mutta mulle toi 5:xx/km on ihan vauhdikasta menoa.

Tänä päivänähän vannotaan sikaintervallien tekemiseen ja matalan sykkeen pitkäkestoisen peruskuntohomman sanotaan vain sulattavan lihakset ja tekevän miehistä naisia, kun testosteronitasot romahtavat ym. Omalla kohdallani kuitenkin yhdistelmä ”paljon kävelyä – säännöllistä lihaskuntotreeniä – jonkin verran HIITiä” näyttäisi olevan selvästi parempi kuin vain kahden jälkimmäisen harrastaminen. Suosittelen kokeilemaan!

Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen kuulemma kävelivät paljon pohjakunnoksi. Ehkäpä minussa on jotain samaa kuin heissä :-).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s