Kuntotestiä ja kehonkoostumusta Kisakalliossa

Lontoosta paluun jälkeisenä aamuna, fressinä neljän tunnin yöunien jälkeen odotti Lohjan Kisakalliossa kuntotesti. Työpaikalla oli Kisakalliossa vähän workshoppia, sen alkulämmittelynä koko porukka testattiin. Ensin käytiin Inbody-laitteella selvittämässä mistä kroppa on tehty, sitten vähän lappuja ja johtoja kylkiin kiinni, ja kuntopyörän päälle ähkimään Kisakallion Mika Valavuoren johdolla kestävyyskunnon selvittämistä varten. Iltapäivällä odotti sitten kylmä totuus henkilökohtaisen palautteen muodossa.

Olimme  olleet työporukalla Kisakalliossa pari vuotta aiemmin samoissa merkeissä, siispä minusta löytyi myös historiatietoa yhden aiemman testin verran. Juuri tuolloin kevättalvella 2015 oli menossa sellainen pieni lipsumiskausi, paino pari-kolme kiloa koholla, mutta kunto muuten oli minusta ihan hyvä. Nyt tiesin painoni olevan reilusti alempana, ja oletin rasvaakin lähteneen sen sijaan, että painonlasku olisi tapahtunut ainakaan pelkästään lihasten kustannuksella. Hapenottokyvyn en olettanut juurikaan muuttuneen edukseen, kas kun en ole sen eteen varta vasten mitenkään yrittänyt tehdä töitä. Toki VO2max ilmoitetaan aina painokiloa kohti, eli laihtumalla parantaa…

Kehonkoostumus (2)

Tulipa sitten positiivista yllätystä ihan urakalla. Inbody-analyysin mukaan rasvaprosentti on 10,5 ja lihasmassa verrattuna kahden vuoden takaiseen on nyt aavistuksen korkeampi. Sisäelinrasva on erinomaisen matala (reilu parannus kahden vuoden takaiseen), vyötärö/lantio-suhde samoin erinomainen.

Inbody-tuloste kertoo myös ”fitness-indeksin”, joka minulla oli nyt 92. Taulukosta piti luntata mitä tuo tarkoittaa. >90 on ”atleetti”. Jep jep…terveisiä vaan Inbodyn kehittäjille imartelusta, toimii hyvin keski-ikäisen miehenkin kohdalla :-). Inbodyn tulokset eivät ole mitään atomikellon tarkkoja, mutta aion silti hymyillä itsetyytyväistä virnuilua ainakin viikon näille lukemille!

FitnessIndeksi

Kuntopyörän päällä poljettiin kasvavilla tehoilla 12 minuutin rupeama, olisi ollut tarjolla myös maksimisykkeen haku ihan brutaalilla luonnonmenetelmällä eli vetämällä ns. loppuun asti, mutta ajattelin, että olemattoman yöunen jälkeen ei ehkä ole oikea hetki mennä ihan all-in. Seli-seli. 2015 minulla oli jokin muu tekosyy…varmaan ”vähän flunssainen olo”.

Pyörätestistäkin tuli mukavia yllätyksiä. Kaikki kestävyyden lajit (perus – vauhti – maksimi) olivat tuon mukaan menneet reilusti parempaan suuntaan. Testaaja-Mika kysyikin, mitä olen oikein tehnyt asian eteen…ja vastaushan kuului, että sitä mitä ennenkin, mutta lisäksi olen kävellyt paljon koiran tultua perheeseen. Mikalta tuli tähän peukkua, ja käytiin vähän keskustelua siitä, miten hyvästä tämäntyyppinen liikunta onkaan ja miten moni innokas kuntoilija treenaa koko ajan liian kovaa. Alan vähitellen uskoa omiin havaintoihini kävelyn hyvistä vaikutuksista. Siis muun treenin päälle.

VO2max oli lukemissa 50, eikä tuo selity pelkästään painon putoamisella, eli yhtälön jakajan pienenemisellä. Ei tuo nyt ole mikään fantastinen lukema, mutta ihan kelpo keski-ikäiselle miehelle. Ja esimerkiksi Polarin sykemittarilla tehtyjen testien lukemat ovat aina alkaneet nelosella, eli personal best tuo taitaa olla.

Juu ja sitten oli liikkuvuustestiä. Ei siitä sen enempää…eikun…ööö. Tulipa selväksi mitä pitää ja kannattaa parantaa, eli hartioista olen jumissa ja sivutaivutuksista saan varmasti tällä menolla ”Suomen jäykin kanki” -kunniamaininnan seuraavalla testikerralla.

Hyvistä tuloksista tuli tietysti euforinen olo, mutta rupesin myös miettimään vähän tarkemmin tällaisen testin merkitystä itselle. Tulin siihen tulokseen, että testeissä käymisestä voisi kyllä tehdä ihan tavan. Vähän sama logiikka kuin säännöllisessä vaa’alla käymisessä: Pelkkä totuuden tietäminen auttaa pitämään huolta siitä, että homma ei lähde lapasesta niin helposti?

Kisakallio on mukava paikka, ”mutkattoman urheilullinen” fiilis. Tuonne voisi tulla vaikka perhe- tai kaveriporukallakin pariksi päiväksi urheilemaan, testattavaksi ja rentoutumaankin. Jos olisin nyt aloittamassa kuntoremonttia, tuolta olisi hyvä aloittaa. Suosittelen.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s