Lángosia Lappeenrannassa

Lomanviettoa Lappeenrannassa.  Heti toisena lomapäivänä satamatorilta löytyi ”kansainväliset suurmarkkinat”, myynnissä katuruokaa ja herkkuja ympäri maailmaa. Kyseessähän on Suomea kiertävä markkinasirkus, jossa on ruokakojuja ympäri maailmaa.

Yhdessä tapahtuman Italia-kojuista löytyi herkullisia juustoja maistettavaksi. ”Posso pagare con carta di credito?” Sì! Ja kimpale parmesaania lähti mukaan raastettavaksi pastan päälle.

Mistään terveysruoasta näissä kojuissa ei todellakaan ole kysymys, mutta hei, lomalla saa sortua ihan vähän vaan ainakin. Aamupalakin oli syömättä joten…ja tähän blogiinkin on tullut kirjoitettua lähinnä vain terveistä elämäntavoista, mutta tässä sitten hiukan jotain ihan muuta.

Unkarin lipun alta löytyi koko perheen suosikkikaturuoka: Lángos. Perheen toinen aikuinen puolisko on kotoisin Unkarista, ja olen oppinut, että se mitä makkaraperunat kaikilla mausteilla on Helsingin yössä, tai Vety ja Atomi Lappeenrannan torilla, Lángos on Unkarissa. Syntisen hyvää, ja toimii myös itseaiheutetun aamuväsymyksen hoidossa (kokeiltu on).

Lángos on rasvassa uppopaistettu lätty (suurin piirtein roiskeläppäpizzan kokoinen), jonka päälle laitetaan erilaisia täytteitä. Tosin ei pitäisi – aidoimmillaan se on kun päällä on vain valkosipulia (runsaasti, siis sellainen vampyyri-ei-pure-sinua-puoleen-vuoteen-määrä), kermaviiliä (tätä unkarilaiset laittavat joka paikkaan) ja juustoraastetta. Njam. Varmaan noin tuhat kaloria osapuilleen.

Toinen unkarilaisherkkukin löytyi: ”Kürtöskalács”, joka on suomennettu ”rullapullaksi”. Kürtöskalács-kojulla oli koko tapahtuman pisin jono, eli näkyy maistuvan muillekin suomalaisille meidän lisäksemme. Pullataikinasta tehdään pitkä pötkö, vähän kuin pullapitkoa varten. Mutta letittämisen sijasta pötkö kierretään kaulimen ympärille, ja koko kaulin päätyy erityiseen uuniin, tuloksena spiraalin muodossa herkullista pullaa, pintaan kanelia, sokeria ym…njam. Toiset tuhat kaloria.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s